neděle 27. února 2011

Z pítka vodárny se pocestný neosvěží. Už roky


Když člověk přijíždí ke Kolínu od Nymburka, většinou město v Kmochově pěkné rovině identifikuje podle jediné stavby. Z ranního oparu vystupuje štíhlá kulovitá věž se zeleným kulichem. Vodárna. Jako turistka bych ji zaručeně chtěla poznat zblízka. Jenže já v Kolíně roky bydlela. Takže mě, bohužel, k návštěvě nenaláká. Proč, vystihli již herec a architekt David Vávra s režisérem Radovanem Lipusem v road mowie Šumná města.
Vávra v dílu oblíbeného pořadu projíždí Kolínem ve staré tatrovce. Vysvětluje, že město bylo na počátku minulého století moderní, krajinu prý dotvářely i inženýrské stavby. "Například proporčně vytříbená vodárna architekta Jandy z let 1928 až 1930 myslící nejen na tlak vody, ale i na náhodně procházejícího výletníka, který se mohl nejprve u pítka osvěžit a pak vystoupat na vyhlídkovou terasu. Tedy vděčně ozkoušejme," vybízí Vávra a pospíchá k budově. Jenže prostor pro pitnou vodu, jakási nádržka, zeje prázdnotou a schody jsou opatřené pevně zavařenou železnou mříží. Vávra proto odchází občerstvit se jinam. Jako všichni pocestní dlouhé roky. Vodárna totiž už léta chátrá. I proto je zřejmě v tuto chvíli nejsledovanější kauzou na serveru Lepší místo.
O potřebě investovat do vodojemu se přitom v Kolíně hovoří už řadu let. Vlastnil ho stát, Středočeské vodovody a kanalizace, v roce 2004 stavbu od soukromníka za 2,7 milionů korun odkoupilo město. Od té doby padlo mnoho návrhů na její využití. Zvažovala se restaurace či internetová kavárna, vyhlídka, muzeum vodárenství, galerie, čas od času také tisk uveřejnil zprávu, že se některý soukromník zajímá o pronájem věže. Nakonec se však vždy ztěžka sháněly peníze i jen na nejnutnější opravy a osvětlení této dominanty Kolína.
Že by si zasloužila větší péči, potvrdilo nedávno ministerstvo kultury. 28. prosince 2010 totiž kolínskou vodárnu prohlásilo za kulturní památku. Jenže vodojem zatím i s tímto označením chátrá dál. Začne se s vodárnou, i vzhledem k tomu, že se na radnici po podzimních volbách vyměnili radní i většina zastupitelů, něco dít? Snad ano. Smutnoukauzu na Lepším místě v tuto chvíli sleduje osm lidí.

1 komentář:

  1. www.facebook.com/vodarna.kolin - veřejně přístupné stránky vodárenské věže v Kolíně (i bez registrace na facebooku): staré i nové fotky, zajímavosti, novinky, staré mapy, souvislosti

    OdpovědětVymazat