středa 9. března 2011

Kasárna. Proč pořád tak zchátralá?

Minulý týden jsem poslala žádost o informaci na boleslavskou radnici. V pondělí přišla odpověď.


Když 15. února vložila Nela na Lepší místo kauzu, která se týkala boleslavských kasáren, klikla jsem, že chci problém sledovat. V Mladé Boleslavi žiji a dobře si vzpomínám, jak jsme loni na jaře s fotografkou týdeníku Sedmička zíraly na břízu, která se ze stěny budovy hrdě pnula k nebesům.


Do té doby jsem stavbu znala jen z druhé, lícové strany, totiž z Jičínské ulice. Netradiční střih, trochu omšelá omítka, sem tam rozbité okno. Z rubu, od Štefánikovy ulice a U Kasáren, mě pohled až trochu vyděsil. Dělala jsem tehdy reportáž o generálním úklidu města. Obří kropicí vozy pečlivě omývaly chodníky i silnice a svrchu ruiny na ně přitom koukali holubi. Fotografka fascinovaně mačkala spoušť, strážník, který dohlížel na odtah aut, s pochopením kýval hlavou a že prý stavbu musí často kontrolovat. Kvůli bezdomovcům. Kvůli narkomanům.


Asi půl roku na to přišel do redakce Sedmičky starší pán. Boleslavský odborník na cyklistiku Vladimír Novotný přinesl hromadu výstřižků z novin a prosbu, zda bychom o té ruině mohli napsat. Krátce na to ovšem byli středočeští redaktoři Sedmičky odejiti a redakce zrušeny.
Nicméně když Nela přidala na Lepší místo tuhle kauzu, nebylo co řešit, sledovat jsem ji musela.
Došla jsem ji vyfotit. Pohled byl stejný jako skoro před rokem, nikdo na budovu zřejmě nesáhl. Po nějaké době jsem proto začala sama hledat, jak to s těmi kasárnami vlastně dnes je. V novinových článcích se psalo, že je město prodalo, jenže v katastrujako majitele stále uvádí město.
Pátrání v usneseních
Prohledala jsem zápisy z jednání zastupitelstva Mladé Boleslavi, při nichž o budově museli rozhodovat. A našla jsem. Vedle řady zmínek a několika úprav prodeje pozemků, které ke stavbě patří, byla nejdůležitější schůze z 22. listopadu 2007. Při ní totiž zastupitelé schválili uzavření smlouvy o prodeji bývalých kasáren společnosti Grandezza Hotels – Mladá Boleslav a také její konkrétní podobu. Do 30. srpna 2008 měly být kasárny Grandezzy.
Poslala jsem tedy na elektronickou podatelnu magistrátu žádost o informaci. Zajímalo mě, jak bylo naplněno konkrétní usnesení, respektive, zda dům město prodalo, a také, jak a kdy vydalo stavební povolení této firmě. Jím totiž bylo pravděpodobně vázáno přepsání majitele v katastru. Od stavebního povolení a také kupních smluv jsem žádala poslat kopie.
Odpověď od města
Upřímně, nedoufala jsem, že se dočkám do zákonných patnácti dní odpovědi. Byl čtvrtek 3. března ráno. V pondělí 7. března krátce po obědě přišel mail od vedoucího odboru správy majetku města Jiřího Pavlouska.
Uvědomil mě, že smlouvu o prodeji uzavřel magistrát 28. února 2008 s tím, že vlastníkem bude Grandezza Hotels Mladá Boleslav skutečně až po zapsání do katastru nemovitostí. Aby se tak ovšem stalo, musí firma předložit platné stavební povolení a doplatit zbytek peněz. Podle kopií smluv, pokud jim dobře rozumím, jde o 7,5 milionu z celkových 10 milionů korun.
V listopadu loňského roku, napsal dále vedoucí odboru, nabylo právní moci územní rozhodnutí. "31. ledna 2011 společnost požádala o zahájení stavebního řízení, které je přerušeno s tím, že společnost doplní náležitosti. Toto řeší stavební úřad dle zákona," uvedl Jiří Pavlousek. Pozemky pak budou na firmu převedeny do devadesáti dnů od kolaudačního rozhodnutí na přestavbu. Firma za ně podle smlouvy zaplatí dalších 2,5 milionu korun. Opět až po podání návrhu na vklad vlastnického práva do katastru.
Schválně zpomalíme?
Taková je tedy oficiální situace. Že ovšem celá vázne, si nelze nevšimnout. Osobně si myslím, že boleslavská pobočka Grandezza Hotels, jejíž mateřská firma a další spojené se jménem Michalis Dzikos coby společníkem či jednatelem provozují jen přímo v Boleslavi luxusní hotely La Romantika a Plaza, prostě další dění jaksi zdržuje. Možná zrovna nemá peníze (ačkoliv Dzikos je také třeba předseda představenstva akciové společnosti Barrandovské terasy, která před několika dny oznámila mamutí přestavbu někdejšího vyhlášeného pražského komplexu stejného jména, kde má nově vyrůst – jak jinak – také hotel), možná se zalekla krize, snad jí prozatím stačí, že se zbavila nebezpečí, že kasárny na hotel přestaví konkurence.
Opřeno o konkrétní důkazy to ovšem nemám. Takže se třeba sakra mýlím a mamutí čtyřpatrový zbytek někdejší kasárny už brzy obroste lešením hemžícím se dělníky v oranžových vestách. Kéž by!

1 komentář:

  1. 188Bet - THTOPBET
    Join 188Bet today 188bet and bet on all of the major sports 1XBET events. Bet on all of the biggest sports events including football, tennis, horse racing ‎Sports · ‎Bet365 · ‎Bet365 Casino

    OdpovědětVymazat