úterý 8. března 2011

Občane, raději se nás na nic neptej. Budeš platit, nebo se rovnou nic nedozvíš

Jihomoravský kraj chce novelizovat zákon o svobodném přístupu k informacím. Ve prospěch úřadů.


Zákon o informaci umožňuje obyvatelům České republiky, aby se zeptali na potřebné údaje úřadů. Ty musí v přesně daných lhůtách odpovědět. Jinak má občan v ruce zákonný návod, jakou cestou pokračovat, kdy, kde a jakými prostředky od odvolání až po soudní žalobu se bránit. Teď by měl ovšem zákon, podle nějž se řídíme od 1. ledna 2000, doznat dosti podstatných změn.
Chce je zastupitelstvo Jihomoravského kraje, které 24. února schválilo novelizaci zákona. Důvod? Radní Marie Cacková (KDU-ČSL) při předkládání návrhu hovořila o odstranění zvýhodnění občanů před úřadem i jejich šikanování úředníků a také o nutnosti úbytku žádostí, které prý instituci každoročně zavalují (více o předkládání novely zastupitelstvu v článku na webu Jihomoravského kraje). Mimochodem, v loňském roce musel celý jihomoravský úřad řešit 530 podaných žádostí a 359 stížností na jejich (ne)vyřízení.
Podle navrhovaných úprav musí obyvatel za odpovědi úřadu mnohem častěji platit (při "správném" výkladu vždy), informace se může dočkat později, zatímco on však musí reagovat rychleji (kvůli změnám lhůt), navíc zmizí i povinnost žádost a odpověď zveřejnit (prý protože zajímají jen žadatele).
"Především obsah toho návrhu je velmi zpátečnický, je to jako z minulého století. Navrhuje zhoršování přístupu k informacím v mnoha rovinách. Navrhuje například, aby se nemusel dotaz vůči politikům vůbec zodpovědět," reagoval na podobu novely odborník na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek v reportáži ČT24.
I přes výhrady veřejnosti poputuje návrh na změnu zákona do Poslanecké sněmovny. Ta jej při svém nejbližším zasedání zřejmě ještě řešit nebude, v programu schůze na 15. března zatím není zařazena.
Současnou podobu zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. včetně řady příkladů si můžete přečíst například tady. Návrh novely je ke zhlédnutí zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat