čtvrtek 13. září 2012

Umělci, sociologové, architekti, urbanisté! Inspirujte se...

Lichtenštejnsko. Hlavní město Vaduz. Muzeum umění.

Skrz výlohu prosvítá výstava připravená studenty místní univerzity. Jmenuje se Impulse für den öffentlichen Raum, tedy něco jako Podněty pro veřejný prostor. Místní začínající architekti v ní zmapovali lavičky na území Lichtenštejnska.

Zachytili je v přírodě, u kostela, na ulici, zkrátka na různých místech ve všech jedenácti obcích malé země sevřené mezi Rakouskem a Švýcarskem. Snímky pak poskládali do obrovské koláže.

Při takovém průzkumu zároveň zjistili, že lavičky lidé příliš nevyužívají, ať již kvůli špatnému výhledu, nevhodně vybrané lokalitě nebo třeba nepohodlí, a navrhli speciální posezení. Připravili takový design a našli taková místa, aby povzbudili obyvatele k větší účasti na veřejném životě a současně dodali výraz tamější komunitě.

Pro podobné projekty by mohlo v budoucnu být Lepší místo smysluplným pomocníkem. Pár snímků laviček již v systému máme, stejně tak třeba dětských hřišť, autobusových zastávek nebo vůbec rozličných koutů ve veřejném prostoru. A budou, doufejme, přibývat. Lepší místo tak může jednou pomoci umělcům, sociologům, urbanistům nebo třeba právě architektům. Nějaké nápady?

Žádné komentáře:

Okomentovat