pondělí 10. září 2012

Podivní lidé, podivný náklad. Jenže nikdo nic nenamítá

Kolín, čilé středeční odpoledne. Město plné aut a lidí. Po Královské cestě si to zvesela štrádují tři muži. Nedůvěryhodně umolousaní, s batohy, psy, na ramenou dlouhatánskou zrezavělou tyč.

Kde ji asi vzali?

Možná se jí někde rádi za odnos zbavili.

Nebo ne?

Obvykle se o pár dní později v černé kronice objeví krátké souvětí, kterak kdosi kamsi spadl nebo jak se kdesi cosi zřítilo...

Nyní však ještě trojice, zcela určitě ne svatá, míří dost pravděpodobně do výkupny kovu. Jedna sídlí necelých tři sta metrů daleko. A trojlístek k ní zřejmě dorazí bez jediné reakce okolí. Ačkoliv je všem podezřelý, nikdo muže neosloví, nezeptá se, kde náklad vzali, kam s ním putují a nejde-li o krádež. Ostatně i já jsem se bála, abych jednu nechytla, když zmáčknu spoušť. Tou tyčí by to mohlo být jak z černobílé grotesky.

Jenže ono to v barevné realitě příliš k smíchu není. Jak to, že jsou všichni k takové situaci lhostejní? Že nikdo nezasáhne? Vzpomenu, možná idealisticky, možná ne, na prvorepublikové četníky, ke kterým lidé měli důvěru a jež by se o výletu s trubkou šuškandou dozvěděli ještě dřív, než by dorazila do sběrny. A možná by se spíš rychle vrátila na původní místo.

Dnes? Ve výkupně ji lhostejně přijmou, i když jim bude jasné, že dotyčným nepatří. A zloději se příště s dalším lupem opět ponesou městem vítězoslavně jako kingové.

1 komentář:

  1. hele tohle co ste ted sem dali je komunismis jak hovado proc si myslite ze ji nekde ukradli ???Co to je za reakci zavidite ze ste si ji tam neodnesli sami???az je nekdo chyti pri tom jak to kradli tak je to dane ale tohle muze bejtz uplne jinak.treba ji nasli v prikope nekde na periferii kolina kde lezi 10 let.potom to je ale reciklace a chytrost si to jen sebrat z prikopu,kdyby tohle lidi nedelali tak zijeme jen v bordelu a na skladce
    Peknej den ,a uvazujte o problemu vic do hloubky nez neco napisete

    OdpovědětVymazat